Rastgele Ben, yakın bir dosta anlatır gibi kaleme alınmış bir özyaşamöyküsü. Engin Geçtan hikâyesine ellili yılların başında intern olarak gittiği Amerika'dan başlıyor.
Genç bir hekim olarak yabancı bir memlekette edindiği ilk mesleki deneyimlerini anlatıyor, bir zamanların Amerikasının sosyal dokusunun gayet renkli bir tasvirini yapıyor: seyahatler, farklı ülkelerden meslektaşlar, etnik gruplar, inanç sistemleri, yaşam biçimleri, eğlence hayatı. Sonra Türkiye'ye dönüş ve Konya'daki ilk muayenehane tecrübesiyle devam ediyor.
Dünden bugüne toplumun dinamikleri ve ona eşlik eden psikolojik süreçler konusunda "kenar notları" ile ilerleyen, serbest çağrışımlarla yol alan kitap, etkilerini halihazırda yakıcı şekilde hissettiğimiz güncel konulara da değiniyor: Gitgide yaygınlaşan depresyon, demokrasi konusundaki algı farklılıkları, kapitalist sistemin bireyden talepleri ve hatta Gezi Parkı direnişinin anlamı.
Yaşam sevinci ile dolu bir yolculuk.
Yazar hakkında : Uzmanlık alanı psikiyatri olan Engin Geçtan 1975-1987 yılları arasında meslek dışı okuyucular tarafından da ilgiyle karşılanan dört kitap yazdı. Çok sayıda basım yapmış ve yapmakta olan, kendi bilimsel disipliniyle ilgili bu dörtlünün ardından (İnsan Olmak, Varoluşçu Psikiyatri, Normaldışı Davranışlar ve Psikanaliz ve Sonrası), psikiyatri alanının çerçevesinden çıkma isteği doğrultusunda roman-senaryo çalışmalarına başladı. Ankara ve İstanbul'daki dört üniversitede öğretim üyeliği yaptı ve psikoterapist olarak çalıştı.