Beynin fiziksel yapısı dünyayla ilişkilenmemizi nasıl etkiliyor? Beynimiz milyarlarca sinir hu¨cresinin go¨nderdigˆi sinyallerle bilincimizi, duygularımızı, dili ve sanatı nasıl kodluyor? Olagˆanu¨stu¨ karmas¸ıklıktaki bu agˆ, biz olgunlas¸tıkc¸a gelis¸en fakat yas¸amımız boyunca su¨rekliligˆini s¸as¸ırtıcı o¨lc¸u¨de koruyan benlik duygumuzu nasıl olus¸turuyor?
Beyin biliminin öncülerinden Nobel ödüllü Eric Kandel bilinci ve benlik farkındalıgˆını oluşturan karmaşık sinir ağlarında ortaya çıkan aksaklıkların otizm, depresyon, bipolar bozukluk, s¸izofreni, Alzheimer, Parkinson ve travma sonrası stres bozuklugˆuna nasıl do¨nu¨s¸ebildigˆini açıklıyor. Beyin biliminin bilişsel psikolojiyle, beynin de zihinle ilişkisini göstererek hem ortak insanlık deneyiminin sosyallik, benlik, bellek, karar alma, yaratıcılık gibi pek çok yönünü var eden hem de kaygı, stres, bağımlılık gibi pek çok sorunun altında yatan mekanizmalara ve insan zihninin işleyişine ışık tutuyor.
Kandel, alanın meraklılarına psikiyatrik araştırma, tanı ve tedavi yaklaşımlarının tartışılacak pek çok yönüne de tanıklık etme fırsatı vererek beyin bilimini inşa eden keşif ve araştırmaların tarih boyunca kat ettikleri yolları, aksayan zihinsel süreçlerin biyolojik kökenlerini ve güncel tedavi yaklaşımlarını sistemli ve anlaşılır bir dille aktarıyor.