Safeviler Devrinde İran resmi

Safeviler Devrinde İran

Yazar: Roger Savory
Barkod: 9786257201469
Üreticiler: Bilge Kültür Sanat
Stok Sayısı: 2
Basım Tarihi: 10-2021
Baskı Sayısı: 1. Basım
Sayfa Sayısı: 304 Sayfa
Ağırlık: 357,00 Gram
Boyut: 13,50 (en) x 21,00 (boy)
Cilt: Ciltsiz
Kağıt: 2. Hamur
Basım Yeri: İstanbul - Türkiye
Basım Dili: Türkçe

175,00 TL
140,00 TL

“İran tarihini derinden etkileyen Safevîler önce bir tarikat olarak tarih sahnesinde yer aldılar, ardından siyaset arenasında boy gösterdiler. XVI. yüzyılın hemen başında Şah İsmail önderliğinde nihaî hedeflerine ulaşarak Tebriz’de Oniki İmam Şiîliğine dayalı devletin temellerini attılar. Kızılbaş ordusunun dinamizmi sayesinde on yıl gibi kısa bir sürede büyük zaferler kazanarak neredeyse tüm İran’a egemen oldular. İran’ın mezhebî yapısını kendi lehlerine çevirdiler. Ne var ki en büyük hezimeti Çaldıran Savaşı’nda Osmanlılar karşısında yaşadılar. Şah Tahmasb zamanında büyük çalkantılar yaşamalarına rağmen devleti daha da güçlendirdiler. Şah Abbas ile siyasi, sosyal, ekonomik ve kültürel açıdan zirve dönemlerine ulaştılar. Afganların başkent İsfahan’ı işgaliyle siyaseten zevale erdiler.
 
Dünya tarihinde derin izler bırakmış Safevîlerin sıra dışı hikâyesini bu dönemin yetkin kalemlerinden Roger Savory’nin kaleminden okuyacaksınız. Bu eser İran’da otuzdan fazla baskı yapmış, Safevîlerle ilgili kült eserlerden biri hâline gelmiştir. Kuruluştan çöküşe, siyasetten sanata, mimariden düşünce tarihine kadar mükemmel bir üslupla kaleme alınmış roman tadındaki bu eseri Özgür Kolçak’ın çevirisiyle bir solukta okuyacaksınız.”
⎼Şefaattin Deniz / Kocaeli Üniversitesi
 
Safevîler Devrinde İran, Safevî hanedanı tarihini öğrenci ve tarih meraklılarına teknik terimlere boğmadan anlatmayı amaçlamaktadır. Prof. Savory, kitapta Safevî ailesinin kökenlerini, bu aileyi iktidara taşıyan ihtilalci hareketin seyrini ve 1501’de Safevî Devleti’ni kurduktan sonra Şah İsmail’i bekleyen meseleleri ele alıyor. 16. yüzyılda İran’ın çok milletli bir topluma dönüşmesini, Şah Abbas’ın Safevî Devleti’nin gücünün ve zenginliğinin zirvesine taşıyan politikalarını, 17. yüzyılın ikinci yarısındaki gerilemeyi ve nihayet Safevîlerin çöküşünü inceliyor. Kitap, dönemin siyasî tarihini işlemenin yanında Safevîlerin ekonomik ve toplumsal yapısı, bilim ve sanat hayatı ve Avrupa’yla ilişkiler bahislerinde başlıklar da ihtiva ediyor.