Tarihin başından itibaren, insanlar bir arada yaşamaya, bir uygarlık ve kültür inşa etmeye başlayalı beri kişiler, zümreler ve egemenler arasında düzen, hak ve adalet konuları tartışılageldi; iktidar sahiplerinin hedefleri, halkların tepkileri ya da filozofların düşünceleri vasıtasıyla yeni yollar ve yöntemler belirdi, böylece çeşitli kesimler, kendilerine ya da herkese uygun olduğunu varsaydıkları siyasi düşünceler ortaya koydular. Siyasi düşüncelerin tarih boyunca insanlığa ve toplumsal süreçlere muazzam etkileri oldu: Platon, Aristoteles, Thomas Aquinas, Machiavelli, Hobbes, Montesquieu, Kant ve Marx gibi önemli düşünürler, dünya klasikleri arasına girmenin ötesine geçip tarihin seyrini de değiştirdiler.
Bu büyük filozofların eserlerine ve görüşlerine yönelen okurlar, sadece tarihi daha iyi anlamakla kalmıyor, aynı zamanda siyasi ufuklarını da genişletiyor ve hem geçmişin hem de günümüzün toplumlarını çok daha iyi yorumlayabiliyorlar.
Yazar Marcus Llanque bu kitapta siyasi düşünceler, ideolojiler ve ortaya çıktıkları dönemler arasında okuyucuya net ve öz bir biçimde kılavuzluk ediyor. Belli çağlarda ve dönemlerdeki temel akımları ve gidişatı açıklamada özellikle başarılı olan fikirlere odaklanarak insanlığın siyasi macerasının özetini sunuyor.