Sanayi Devrimi’nden Demokrasinin Küreselleşmesine
MODERN DEVLETİN TARİHİ, KALDIĞI YERDEN DEVAM EDİYOR
Siyasi Düzenin Kökenleri’nde modern demokratik toplumların köklerine inen Francis Fukuyama, bu ciltte hikâyeyi kaldığı yerden, yani Fransız Devrimi’nden devam ettirerek Arap Baharı’na ve modern Amerikan siyasetinin işlev bozukluklarına kadar geliyor. Siyasi Düzen ve Siyasi Çürüme güçlü, gayrişahsi ve hesap verebilir siyasi kurumların nasıl geliştirildiği sorusunu detaylı bir şekilde ele alıyor. Böylelikle yolsuzluğun devlet yönetimi üzerindeki etkilerini ve bazı toplumların yolsuzluğu ortadan kaldırmada nasıl başarılı olduklarını tarihten örneklerle görüyoruz. Sömürgeciliğin Latin Amerika, Afrika ve Asya’da nasıl farklı miraslar bıraktığına değinen kitap ayrıca bazı bölgelerin neden diğerlerinden daha hızlı büyüyüp geliştiğine dair anlaşılır bir açıklama getiriyor.
Liberal demokrasi davasına inanmalı mıyız yoksa pek çok kişinin, pek çok başarısız çabanın ardından, Batı’nın dünyayı yeniden yaratmaya yönelik bu son, kaçınılmaz takıntısından artık vaz mı geçmeliyiz?
Fukuyama, orta sınıfın küresel çapta yükselişini ve Batı’yı etkisi altına alan siyasi felci göz önüne alarak demokrasinin geleceğine dair cesur tahminlerde bulunuyor.
İyi işleyen bir modern devlet yaratma mücadelesinin kapsamlı ve ustaca bir anlatımı olan Siyasi Düzen ve Siyasi Çürüme, klasik bir başvuru kaynağı olmaya aday.
“Fukuyama’nın siyaset bilimi ve tarihi sentezlediği bu muhteşem eseri, öğrenciler ve meslekten olmayan kişiler kadar konunun uzmanları için de faydalı olacaktır.” — Publishers Weekly
“Fukuyama’nın siyasi düzen hakkındaki bu muhteşem çalışması, devletin gelişiminin ikna edici, anlaşılır ve entelektüel açıdan heyecan verici bir açıklaması niteliğinde.” — The Los Angeles Review of Books