Halkımızın duygusunu, inancını, zevkini, acısını, neşesini, dünya görüşünü, ideallerini yansıtan anonim halk şiiri, edebiyatımızın önemli bir yönünü teşkil eder.
Zengin ve zengin olduğu kadar da çeşitlilik gösteren bu şiirler hakkında, ne yazık ki, yaklaşık elli-altmış yıldır sistemli olarak bir eser yazılmadı ve yapılan çalışmalar birkaç derleme ve makaleden öteye gidemedi. Böyle bir kitabın mevcut olmaması, kültürümüz için bir eksiklikti ve bu eksikliğin giderilmesi gerekiyordu.
Halk Edebiyatı doktoru olan Doğan Kaya tarafından hazırlanan Anonim Halk Şiiri adlı bu önemli eser, yazarın uzun yıllar üzerinde çalışıp tespit ettiği malzemeleri kılı kırk yararcasına değerlendirip, ulaştığı sonuçları ortaya koyan orijinal bir kitaptır. Kitapta mani, türkü, ağıt, ninni, düzgü, bilmece ve tekerleme, en ince ayrıntılarıyla ele alınmış; binlercesinin içinden seçilen örneklerle, ileri sürülen fikirlerin teyit edilmesi yoluna gidilmiş; çoğu hakkında yeni ve isabetli tespitlere ulaşılmıştır.
Kitapta, çeşitli Türk topluluklarından da örnekler verilerek konunun ne derece zengin ve önemli olduğuna; yüzyıllardır farklı coğrafyalarda aynı kültür numunelerini yaşatmaları dolayısıyla, Türk boylarında hala mevcut olan milli ruha dikkat çekilmeye çalışılmıştır. Eser Türklük aleminin anonim ürünlerine yer vermesinden dolayı da ayrı bir değer taşımaktadır.