Türkiye-Rusya İlişkilerinde Azerbaycan Meselesi (1917-1922), Azerbaycan tarihinin oldukça karmaşık, çelişkili ve aynı zamanda ilginç bir dönemini ele almaktadır. Kitapta, Türkiye-Rusya ilişkilerinde Azerbaycan meselesinin ortaya çıkması, bu devletlerin Azerbaycan’la ilgili planları ve bu planların gerçekleştirilmesi için yapılan faaliyetler arşiv belgelerine dayanılarak bir bütün şekilde incelenmiştir.
Yazar, 1917-1922 yıllarında Türkiye-Rusya ilişkilerinin düğüm noktasına dönüşen “Azerbaycan meselesi”ni bölgede ve genel olarak uluslararası ilişkilerde cereyan eden olay ve süreçler ışığında tetkik ederek ulusların kaderini belirleyecek meselelerin çözüldüğü bu dönemin objektif tarihi manzarasını yaratabilmiştir.
Osmanlı-Kafkasya ilişkileri, Brest-Litovsk Barış Konferansı, Batum Konferansı, Berlin görüşmeleri, Anadolu Harekâtı, Nisan İstilası, Moskova ve Kars konferansları, Kafkas Müslümanlarının Bağımsızlık Harekâtı gibi geniş yelpazede konuları içeren çalışma, dönem tarihi ile ilgilenenler için kaynak niteliği taşımaktadır.