2023 Eğitim Vizyonu’nda “Veriye Dayalı Yönetim” uygulamalarına ağırlık verileceği belirtilmektedir. Yönetsel kararları belirli bir bilgi, veri olmadan tamamen sezgiye dayalı almak, örgütsel amaçlardan uzaklaşmaya, örgütün entropiye uğramasına neden olabilir. Etkili örgütlerin özellikleri incelendiğinde, bu örgütlerin karar süreçlerinde belirli hassasiyetlere sahip oldukları, güvenilir veri kaynaklarına yöneldikleri ve veriye dayalı karar verdikleri görülmektedir.
Veriye dayalı karar süreçlerinde ya hızlı ya da yavaş karar verilecektir. Bu aşamada veriye dayalı karar verilmiş olsa bile, hızlı karar verildiğinde hata yapma olasılığı artacaktır. Kararların güvenilir veriler üzerinden yavaş verilmesi, iyi analiz edilmesi ve olaylara çok yönlü yaklaşılması gerekir.
Bir bölgede belirli yıllarda meydana gelen doğum oranlarındaki patlama, o bölgedeki birçok sektörü doğrudan ya da dolaylı olarak etkiler. Çocuk elbisesi ve beslenme ürünlerinin satışında, kreşlerin sayısında ve çocuk doktorlarının hasta sayısında artış gözlenir. Bu süreçte aktif rol alanlar; süpermarketler, hipermarketler, eczaneler ve hastaneler yönetsel uygulamalarını yeniden gözden geçirecek, belirli birimlerin kapasitesini artırma ihtiyacı hissedeceklerdir. İl milli eğitim müdürü, sağlık müdürü, belediye başkanı, vali ve kaymakam gibi kamu yöneticileri, yönetsel kararlarını bu bağlamda ele alacak, özel sektör yapısal değişikliğe gitmek zorunda kalacaktır. Veri olarak beklenen çağ nüfusunu sayısal olarak belirlemek, okullaşma oranının saptanmasında, öğretmen ihtiyacının belirlenmesinde işe koşulacaktır. Gelecekle ilgili projeksiyonlar yapılacak, geleceğin ihtiyaçlarına göre alt yapı çalışmalarına hız verilecektir.