Otuz dokuz yıllık renkli ve verimli yas¸amı boyunca romanlar, s¸iirler, s¸arkılar yazan, trompetten ve cazdan vazgec¸medigˆi gibi oyunculuk, s¸arkıcılık, mucitlikten de geri kalmayan ve dogˆal bir oyunbozan olan Vian’ın meslek hayatında Fransız Standartları Enstitu¨su¨’nu¨ sec¸mis¸ olması belki de sanat du¨nyasının en parlak ironilerinden biridir. Do¨nemin digˆer bazı isimleri gibi dogˆac¸lama yas¸ayıp eser veren Vian bugu¨n asıl olarak yazar kimligˆiyle ve antimilitarist bakıs¸ ac¸ısıyla tanınıyor.
Vian’ın yazdıgˆı son roman olan ve bir psikanalistin tuhaf bir ko¨yde bas¸ına gelenleri anlatan Yu¨rek So¨ken, yazarın en gerc¸eku¨stu¨ eserlerinden biri. Kendi ic¸indeki bos¸lugˆu, bas¸kalarının duygularını “c¸alarak” doldurmak mu¨mku¨n mu¨? Gittigˆi ko¨yu¨n –borc¸larını para yerine bas¸kalarının utanc¸larını sahiplenerek o¨deyen insanlar gibi– garipliklerini kendi gariplikleriyle degˆis¸tirmeye bas¸layan psikanalistin bu soruya verecegˆi yanıt as¸ika^r. Ama karakterimiz “psikanaliz yapmak” ve “seks” arasındaki ayrımı bilmeyenleri tedavi etmeye ugˆras¸adursun, Vian’ın bu son romanıyla kariyerine kusursuz bir nokta koydugˆu da bir gerc¸ek.
“Vian’ın alegorileri her okura uygun olmasa da u¨slubu s¸as¸ırtıcı bic¸imde yalın. I·nsan zalimligˆinin ve tutarsızlıgˆının ilginc¸ mantıgˆına olan yaklas¸ımı ise Yu¨rek So¨ken’i tek bas¸ına okunmaya degˆer kılıyor.”
- Publisher’s Weekly
“Sistemin muzip bir hicvi olan Yu¨rek So¨ken, muazzam detaylarla bezeli, sarsıcı bir roman.”
- Kirkus