Yirminci yüzyılın önemli ruhani öğretmenlerinden sayılan George Ivanovich Gurdjieff, genç yaşlardan itibaren hakikati bulma arayışı içinde Hindistan, Tibet, Orta Asya, Anadolu ve Mısır'a yolculuklar yapmıştır. İnsan hayatının amacını sorguladığı ve yanıtları eski geleneklerde bulmayı amaçladığı bu yolculuklarla ilgili en önemli kaynak sayılan Olağanüstü İnsanlarla Karşılaşmalar onun hakikat arayışına katkıda bulunan bu insanlarla olan görüşmelerini aktarır.
Olağanüstü on bir erkek ve bir kadının yardımıyla kendi hakikatini yaratmayı amaçlayan genç Gurdjieff yolculuğu sırasında fakirlerden beden, rahiplerden duygu, yogilerden ise zihin kontrolünü öğrenmiş, yolculuğunun sonunda ise Dördüncü Yol adını verdiǧi kendi öğretisini oluşturmuştur. Beden, duygu ve zihin dengesinin kurulduğu, Dördüncü Yol diğer üç yoldan farklı olarak günlük hayat içinde uygulanabilir. İnsanlar Dördüncü Yol sayesinde şu an içinde bulundukları hipnoz benzeri uykudan uyanacak ve tam bilinç seviyesine ulaşacaktır.
Bir görüşe göre kitapta anlattığı kişiler ve temsil ettikleri fikirler şu şekildedir: Babası uygun amaç, İlk Öğretmeni doğru rehberlik,
Bogaçevski nesnel yani mutlak ve değişmez ahlak, Kaptan Pogossian bilinçli çalışma, Abram Yelov anlama açlığı,
Prens Yuri Lubovedsky bilinçli ölüm, Vitvitskaia yedi müzik yasasının duygular üzerindeki etkisi, Solovyev ölümün kaçınılmazlığı sonrası duygusal rehberlik, Ekim Bey insanın fiziksel bedeni,
Piotr Karpenko insanın astral bedeni, Profesör Skridlov İnsanın ilahi bedeni ve ihtiyaçları, Peder Giovanni bilgiye karşı idrak…