Tony Cliff’in Troçki biyografisinin 3. Cildi “Yükselen Stalinist Bürokrasiye Karşı Mücadelesi”ni anlatıyor.
Devrim ve İç Savaş yıllarında Troçki, milyonlara liderlik ediyordu. Lenin’le birlikte Bolşevik Partisi’nin, hükümetin ve Komünist Enternasyonal’in lideriydi. 1927 sonunda Troçki partiden ihraç edildi, önce SSCB’nin uzak doğusundaki Alma Ata’ya sürüldü; sonra da sınır dışı edildi. 1927’den 1940’da suikast sonucu katledilinceye kadar izole bir hayat yaşadı ve bütün dünyada sınırlı sayıda yandaşlarından oluşan gruplara liderlik etti.
Bu kitap iki dönem arasında kalan 1923-27 yıllarını kapsıyor. Bu dönemde onu, yükselmekte olan Stalinist bürokrasiye karşı muhalefet yürütürken görüyoruz.
Birçokları ya teslim olur ya da kenara çekilirken Troçki, tüm taviz ve yalpalamalarına rağmen Stalinist gericiliğe karşı mücadelesini sürdürdü. Mücadelesinden vazgeçirmek için yapılan tüm fiziksel ve psikolojik baskılara inatla direnmesi onun çok büyük tarihsel başarısıdır.
Troçki 1927’ye gelindiğinde artık Stalin’in suçlarının tüm vahametini kavramıştı. Zinoviev ve Kamenev’le kurduğu blok parçalandığında Stalin için “devrimin mezar kazıcısı” diyecekti. Bu dönemden sonra Stalinist bürokrasi ile tam bir uzlaşmazlık içinde olacaktı.